tisdag 25 januari 2022

7. David Nicholls: En dag


Den här boken är möjligen mer minnesvärd för sin disposition än för innehållet. Den handlar om Emma och Dexter, som sammanstrålar en natt och en dag i anslutning till att de tar examen från universitetet i Edinburgh. Sedan följer nerslag i deras liv samma datum de följande tjugo åren. Ibland är de på samma ställe, ibland har de kontakt på annat sätt, ibland är de var för sig på olika håll i livet. Det skulle kunna bli en uppvisning i snygg komposition snarare än en läsvärd bok, men så blir det nästan aldrig.

Långt in i historien hade jag mycket svårt att känna intresse för någon av de båda huvudpersonerna. Emma har dåligt självförtroende, arbetar med olika saker men vill bli författare - dock länge utan att göra särskilt mycket åt det. Dexter har desto mer självförtroende och ägnar sig åt en karriär inom "media", vilket betyder att han leder diverse TV-program och i övrigt super och knarkar. Vad som gör att de ändå dras till varandra med ibland långa mellanrum är faktiskt obegripligt.

Men det är en bok som vinner på att man läser ut den. Varför går inte att säga utan att förstöra läsupplevelsen, men den blir bättre, och man får om inte sympati så i varje fall förståelse för de bådas sätt att hantera sina respektive liv. Vi hade oväntat mycket att prata om i kvällens bokcirkel, trots att det väl inte är den sortens bok som brukar användas för litterär analys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar