torsdag 16 juli 2015

64. Stieg Trenter: Kalla handen


Ännu en gång blir Harry Friberg inblandad i något skumt genom en ur hans förråd av gamla klasskamrater. Den här gången är det en något avsigkommen figur, lite för berusad för att komma ihåg allt som skulle behövas, men tillräckligt nykter för att ändå behöva tas på allvar. Telefonsamtalet från Karl Isidor "Kalle Isis" Isberg för Harry Friberg till Djurgårdsstaden, närmare bestämt huset med den höga grunden till höger.

En annan sak är också som det brukar, nämligen att det är sommar, den här gången riktig högsommar med värmebölja, som får spela en viss roll. Måndagen den 22 juli är den första dagen något händer, och en koll visar att det därmed måste vara samma år som boken kom ut, nämligen 1957.

Efter några svagare nummer tyckte jag ju att den förra boken var en av Trenters bättre. Med den här håller han den nivån; frågan är om han inte tangerar den synnerligen höga nivån i I dag röd..., den första boken med både Friberg och Vesper Johnson. Både själva gåtan - en riktig uppvisning i den högre pusseldeckarskolan - och miljön - en mördad företagsledare omgiven av en familj oduglingar - har förresten sina beröringspunkter med den boken.

Trenter vore ju inte Trenter om han inte vore så tidstypisk. Här är det en "läderlappsfåtölj", nu kanske mer ihågkommen som fladdermusfåtölj, och en medverkande som "fuktade överläppen som satt han framför en TV-kamera" som jag fastnar mest för. En del annat känns idag mindre modernt, till exempel att en person som i värmeböljan "cirkulerade på Regeringsgatan i bara undertröjan" har blivit tagen av polisen för detta, samt att man till det facila priser av 40 öre kan få en telefonist att gå in och bryta ett pågående samtal när man vill förmedla något viktigt.

De delar som faller inom genren pusseldeckare tycker jag står sig bra. Lite halvtöntigt blir det när det ska vara hårdkokt eller i alla fall snärtig telefondialog mellan Friberg och Johnson:
- Bjud med mej, om du vill träffa Anita.
- Känner du henne?
- Inget vidare, men just nu bekantar hon sej med min whisky.
Och riktigt på allvar går det inte heller att ta en medverkande som heter Darly Knekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar