onsdag 23 december 2020
219. Claes Hylinger: Kvällarna på Pärlan
Anledningen till att den här boken hamnade på läslistan är att ett stycke ur den läses av författaren själv i P1:s uppesittarkväll varje år; i skrivande stund sitter jag och väntar på det. Det handlar om julfirande, inte minst julbordet med glasmästarsill, sillsallad, julkorv och mycket annat. Andra inslag är antikvariatsbesök och minnen från barndom och uppväxt. Men också i resten av historien är det mycket mat och dryck, ofta på restauranger och kaféer i Paris och London, förutom på stamkrogen Pärlan i Göteborg.
Det är faktiskt så att man undrar när författaren får tid att skriva mellan allt ätande och drickande, men någon gång emellanåt framgår det att han gör det. Det är alltså i någon mening självbiografiskt, och detaljrikt så att jag gärna vill undersöka vilka personer och platser som är autentiska. Autentiska är i varje fall inslagen om patafysik, som jag fortfarande efter viss research inte begriper vad det är. Men i övrigt är det här mycket lätttillgänglig läsning, som ger mersmak vad gäller Hylinger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar