onsdag 2 augusti 2017

99. Maria Gripe: Tordyveln flyger i skymningen


Den senaste dryga månaden har vi varit ett gäng som har läst - i många fall läst om - den här ungdomsklassikern i realtid och diskuterat den i vad man skulle kunna kalla en nätbokcirkel. Jag fick egentligen idén till det när jag förra året gjorde samma sak med Nils Holgersson, och lite för sent upptäckte att det hade varit trevligt att ha sällskap i det projektet. Här är det inte alltid lika entydigt vilka kapitel som utspelar sig vilken dag, men ett förslag på schema om någon vill göra om det kan se ut så här:
27 juni
(Inledning - utan rubrik)
Drömmen
Förbannelsen
 
28 juni 
Blommorna 
29 juni 
En melodi
Viskningen
Kompositionen
Selanderska gården
 
30 juni 
Sommarrummet
Breven
 
7 juli 
Selandria Egyptica
Den blå Peugeoten
Ansiktet i fönstret
Emilie och Andreas
Objudna gäster
 
17 juli 
Den stora världen - och den lilla
Bekännelsen
Ett tyngre föremål
I händelsernas centrum
 
20 juli 
Gravöppningen
Schack!
 
22 juli 
Galgbacken 
25 juli 
Lyssna, lyssna blåa blomma... 
28 juli 
Fotografiet
Pressarna rullar igen
Trädockan
 
29 juli 
Falsk eller äkta?
Ett nytt spår
Biskopen
Tvillingarna söker varandra
Nattliga överläggningar
 
31 juli 
Gåtor att lösa
En upptäckt!
 
1 augusti 
Telefonsamtalet
Julia J:son Andelius

Jag som har varit projektkoordinator (eller vad man ska kalla det) har måst ligga lite före, så det där med realtid är en sanning med modifikation för min del. En anledning att göra det just i år har också varit att veckodagarna stämmer med 1978, när det bör utspela sig.

Själva historien är kanske bekant för de flesta. Det handlar om tre ungdomar som genom att åta sig blomvattning i ett gammalt hus hittar en samling brev från 1700-talet, som tyder på att det kan finnas en gammal egyptisk gravstaty i deras småländska by. Jämsides med den historien finns det också ett övernaturligt inslag, som inte behöver avslöjas här, men gör boken till något mer än bara ett deckaräventyr på ett sommarlov.

Det har varit en trevlig bekantskap att återknyta; jag läste själv boken för första gången i vuxen ålder, men har dessförinnan både fått den högläst i skolan och lyssnat på den radioteater som är förlaga till boken. Diskussionen har också gett nya vinklar på vissa saker som nog annars hade gått mig förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar