söndag 3 mars 2013

12. Deborah Cadbury: Den försvunne prinsen


Ibland händer det att jag läser annat än skönlitteratur, dock alltför sällan hela böcker. För sex och ett halvt år sedan köpte jag den här i syfte att läsa den genast. Nu har jag läst den.

Den försvunne prinsen i titeln är sonen till Ludvig XVI och Marie-Antoinette, Frankrikes kungapar som vid franska revolutionen fängslades, avsattes och avrättades. Den officiella versionen av historien har varit att prinsen dog av svält eller vanvård i fängelset 1795, men det gick redan då rykten om att det barn som dog inte alls var prinsen, utan att han hade förts ut i hemlighet och levde någonstans i väntan på att kunna bestiga tronen.

Bokens första hälft skildrar upptakten till franska revolutionen och hur kungafamiljen hamnar i fängelse och slutligen avrättas, först kungen, därefter drottningen och kungens syster. (Prinsens äldsta syster överlever däremot, utväxlas mot ett antal franska fångar, kommer till sin mors hemland Österrike, gifter sig med sin kusin och lever ända till 1851. Henne hade jag aldrig hört talas om tidigare och skulle gärna läsa mer om i annat sammanhang.)

Därefter berättas om de olika mer eller mindre bisarra personer som framträdde och försökte övertyga Frankrike om att just de var den försvunne prinsen. Den spännande upplösningen - som inte ska avslöjas här, som det brukar heta - kommer 1999 och bygger på att DNA-tekniken utvecklats, att Marie-Antoinettes mor i medaljonger i sitt radband sparat hår från alla sina sexton barn samt att den läkare som obducerade det döda barnet i fängelset skar ut hjärtat och tog det med sig. Alltför otroligt för att kunna förekomma i en påhittad intrig, men verkligheten överträffar det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar