lördag 29 juli 2017

97. Kylie Logan: Mayhem at the Orient Express


Upplägget för den här nu fyra år gamla deckaren tyckte jag var lovande. Agatha Christies Mordet på Orientexpressen, som titeln förstås anspelar på, har jag läst flera gånger, och den klassiska filmen har jag nog sett ännu fler gånger. Utgångspunkten här är att tre kvinnor döms att ha en bokcirkel ihop - som om det skulle vara ett straff, men det tycker i alla fall den lokale domaren att de är värda, för att de ska tvingas komma överens om något. De kompletteras med en fjärde samt en bibliotekarie, och så läser de alltså Mordet på Orientexpressen. I den här boken är "The Orient Express" dessutom en kinarestaurang, vars ägare hittas mördad när damerna kommer dit efter en cirkelträff.

Det hela är ju lite tramsigt, men blir tyvärr inte så roligt som jag hade hoppats. Kanske skulle det ha skruvats ytterligare lite till i stället för att huvudpersonen ska ha ett Förflutet i Storstaden, som hon förstås har flytt(at) från. Nu har hon påpassligt nog skaffat ett bed and breakfast-ställe, där det mesta utspelar sig. Det blir nämligen snöoväder, precis som i förlagan, och alla de misstänkta blir av med elektriciteten hemma, och flyttar därför in där tillsammans med bokcirkeldamerna och en polis (ja, jag sade ju att det var tramsigt). Det tar sin tid, men andra halvan av boken, när blinkningarna till förlagan kommer tätare ("It's almost like there are too many clues" säger huvudpersonen), tycker jag är bättre, och räddar upp det hela. Upplösningen är inte sämre än i många andra, mer seriöst syftande, pusseldeckare, och det visar sig - som så ofta - att det var något som man missade eller feltolkade, som annars hade lett en till rätt mördare.

Det utspelar sig på South Bass Island i Eriesjön, som är bildar gräns mellan USA och Kanada. Snöovädret gör praktiskt nog också att färjan ställs in, så ingen misstänkt kan ta sig från ön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar