söndag 27 januari 2013

6. Maj Sjöwall och Per Wahlöö: Mannen som gick upp i rök


Detta är alltså andra delen i det pågående projektet att läsa alla tio delarna av Roman om ett brott. Martin Beck får avbryta sin semester i skärgården nästan innan den har börjat och resa till Budapest för att efterforska en försvunnen svensk journalist. Budapest är trevligt beskrivet, kanske rentav lite för trevligt med tanke på att detta utspelar sig bara något decennium efter 1956. Jag blir ändå sugen på att åka dit och promenera längs Donau och bada i Palatinobaden på Margitön. Omslagets baksida visar Donau och en i sammanhanget aktuell bro:


Tidsmarkörer den här gången är till exempel att flyget till Budapest mellanlandar i Köpenhamn, Berlin och Prag och när Martin Beck reser hem via Köpenhamn och Malmö tar han Dragörfärjan där "[d]et var mycket folk ombord, till större delen husmödrar som varit i Dragör och handlat helgmat". Den försvunne journalistens kvarlämnade bagage innehåller en "jerseyblazer". Martin Beck klär sig i "ljusgrå terylenebyxor, utanpåskjorta och sandaler" när han ska ut på stan.

I övrigt har jag börjat fästa mig vid att Martin Beck nästan alltid omnämns med för- och efternamn, till skillnad från de övriga personerna. Ett annat maner är att beskriva inredningen i varje rum som en scenanvisning: "I rummet fanns en kamin, sex möbler och en tavla. Framför kaminen stod en pappkartong med aska och en bucklig kaffekittel av aluminium. Sängen vände fotändan mot kaminen och var bäddad med ett decimetertjockt lager gamla dagstidningar, ett trasigt vaddtäcke och en randig kudde. Tavlan föreställde en naken blond kvinna, stående vid en marmorbalustrad, och hängde till höger om kaminen så att den som låg i sängen kunde se den innan han somnade och genast när han vaknade." Och så vidare i nästan en sida till. I första kapitlet som handlar om ett helt annat brott än resten av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar