fredag 15 februari 2013

9. Ellis Peters: Lösen för den döde





















Jag har redan tidigare läst några av Ellis Peters' deckare om broder Cadfael, som är munk och örtagårdsmästare i ett kloster i Shrewsbury på 1100-talet. De är på ett plan traditionella engelska pusseldeckare där detektiven i bästa Sherlock Holmes-stil samlar tygfibrer och förhör de inblandade innan upplösningen kommer när alla samlas i ett rum. Till sin hjälp har han en duglig, men kanske inte så kreativ sheriff och gärna en munknovis eller liknande, dock inte i denna bok.

På ett annat plan är böckerna historiska romaner om en turbulent tid i Englands historia med inbördeskrig och hot om överfall av vilda walesare. Cadfael är själv, praktiskt nog, född i Wales och talar det konstiga språket som ingen annan i klostret kan. Jag tycker att en bra deckare gärna ska ha en planlösning eller en karta, och det finns här:


















Det är tur, för annars hade det inte gått att följa med i alla vändningar och vem som är var när och med vem. Lite segt är det ändå ett tag, för ingen dör förrän på sidan 83, och då har man väntat ett tag på att det skulle bli just han. Själv vill jag helst ha liket på första sidan. Men därefter är det god fart och ett par intressanta bihandlingar som man också vill veta hur det går med.

Det blir förstås heller inte sämre av att mitt exemplar har ett tryckfel på ryggen, som troligen gör denna bok helt unik och ovärderlig:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar