söndag 18 september 2016

92. Fritiof Nilsson Piraten: Vänner emellan


I våras gick jag i mål med den 40:e novellen i novellutmaningen hos Helena med bloggen Ugglan & boken. Nu är det dags för en ny upplaga med 40 nya punkter att bocka av. Jag ser mycket fram emot det, och hoppas kunna beta av hela listan, även om det bara behövs 20 för att få vara med i utlottningen. (Jag har förresten redan fått ett tips genom en annan deltagande blogg; det kommer jag att återkomma till så småningom.)

För att komma i gång (inspirerad av punkt 8 på listan) tog jag fram den här samlingen av Fritiof Nilsson Piraten, som av okänd anledning inte blivit läst tidigare. Det är en ganska sen bok av honom, utkommen första gången 1955, och indelad i tre avdelningar. Den första rör sig i hans barndomsby Tosterup (=Vollsjö), där bland annat böckerna om Bombi Bitt utspelar sig. Nu är författaren något åldrad och söker upp kyrkogården (i novellen "Stenskrift"), där de flesta han minns nu har hamnat. Inledningsmeningen är ett exempel på Piratens känsla för rytm och allitteration, och där finns inte ett överflödigt ord. Läs den högt, så ska ni se: "Ån är bara en bäck, skuggad av skräppornas blad, härjad av kräftpest dessutom."

I den andra avdelningen är miljön trakterna runt Tranås, där Piraten bodde 1921-31. I "Ett liv" handlar det om ryttmästaren Victor Dieudonné Blaudonner med ett förflutet i boerkriget och första världskriget innan han kommer hem och tar sin fäderneärvda herrgård i besittning. Tydligen hade han - som många av Piratens gestalter - en verklig förebild.

Den sista tredjedelen, som omfattar halva boken, är lite mindre sammanhållen vad gäller miljön; några av berättelserna kan utspela sig var som helst, men de flesta verkar hålla sig på Österlen, där Piraten bodde senare delen av sitt liv. Den sista, "Morgon", är en uppvisning i berättarkonst, där man som läsare först är ovetande, sedan långsamt, långsamt förleds att tro att det är på ett visst sätt, och så vänder avslutningen upp och ner på allt. Den ska inte förstöras med att återberättas här

Följande punkter på listan hittade sina motsvarigheter här:

6. En novell där ett smycke spelar en stor roll: "Kärlek och långvantar" (vilket jag är mycket nöjd med, för den punkten trodde jag skulle bli svår)

8. En novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i: "Ko och konfirmand" (för att ta en i högen)

10. En novell som utspelar sig på hösten: "Senhöst"

12. En novell med en titel som består av fyra ord: "Fem kvart på landsvägen"

14. En novell som utspelar sig på en ö: "Vänner emellan" (delvis också på fastlandet, men ön är mycket central, så jag tycker jag kommer undan)

23. En novell där pengar spelar en stor roll: "Plats efter Jonsson" (där sonen Jonsson håller auktion för att få plats i sitt föräldrahem, med både ekonomiska och andra följder)

26. En novell med ett eller flera personnamn i titeln: "Per Omme"

33. En novell där en hemlighet spelar en stor roll: "Augusta kommer till klarhet"

35. En novell med en siffra i titeln: "Tre tallrikar" (som kanske borde ha hetat "3 tallrikar" för att riktigt platsa?)

37. En novell med en titel som består av ett enda ord: "Morgon" (se ovan)

40. En novell som är den första i en novellsamling: "Stenskrift" (dito)

Så här fort kommer det inte att avancera sedan, när man kan behöva läsa en hel bok för att hitta en novell som eventuellt passar. Men det är ju lite av charmen med det här, tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Där fick du till många på en gång :-) Tror också att smycket kan bli svårt, men nu har jag ju ett tips i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spontanfynd är bland det bästa med den här sortens utmaningar, tycker jag.

      Radera