lördag 4 augusti 2018

196. Skånska sillamord


Den här antologin är ett samarbete mellan Skånska Deckarsällskapet och Skånska Sillaacademien, båda såvitt jag förstår nedlagda storheter ur det skånska kulturlivet. Det är nio noveller av mer eller mindre etablerade författare ur sällskapet, en liten epilog av en av dess medlemmar, och så är var och av dem kompletterad med ett sillrecept, påfallande ofta smaksatt med senap, tycker jag, som inte tycker om senapssill.

Alstren är blandade till kvalitet och inriktning. En del är godmodiga drifter med deckargenren, sällskapet och dess medlemmar. En del andra är seriöst syftande kriminalnoveller. Sillen finns med som både mordvapen och MacGuffin, ibland roligt, ibland lite för sökt. Men sammantaget tycker jag att de medverkandes berättarglädje smittar av sig.

För novellutmaningens nummer 30, en novell med ett väderstreck i titeln, väljer jag Elisabet Kågermans novell "Nord är nord och syd är syd..." - och hoppas att den inte ska diskvalificeras för att den innehåller två väderstreck. Temat erbjuder förstås möjligheter att reflektera över hur man förfar med sill/strömming i olika delar av vårt alltid så avlånga land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar