tisdag 7 juli 2020

114. Sara Stridsberg: Vi var rovdjur


Det är något undflyende med det mesta i den här novellen - det är oklart var det utspelar sig, länge är det oklart när det utspelar sig (men det kommer i alla fall en tidsangivelse ungefär i mitten) och det är också oklart varför huvudpersoner befinner sig där de är och gör det de gör. Men det är bra - också på ett undflyende sätt, som jag har svårt att förklara.

Berättaren är en flicka som åker runt med sin far i bil, och en dag sitter det en annan flicka bredvid henne i baksätet. Det ska vara hennes syster, vilket ju också är lite underligt. Sedan är det vägkrogar och motell, skogstjärnar och småstäder, som det kan vara när man är på bilsemester, men de verkar inte riktigt vara på nöjesresa.

Det här var den sista av de fyra novellerna i kvartetten på temat vänskap, som kom redan i slutet av förra året. Det här är nog den som minst tydligt handlar om temat, även om det utvecklar sig någon sorts vänskap mellan de båda flickorna. Lästa tillsammans under några dagar - se tidigare inlägg! - visar de att vänskap kan ta sig många uttryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar