söndag 19 december 2021

233. Klas Östergren: Julrevy i Jonseryd och andra berättelser


Titelnovellen i den här samlingen är snarast en kortroman och upptar ungefär hälften av det totala omfånget. Den är trevlig och julig, men annat vore ägnat att förvåna när det handlar om en författare som kommer till en småstad för att assistera lokalrevyn med några fräscha nummer på lite högre nivå än de har varit vana vid. Jonseryd är synnerligen generiskt, en småstad där det spelas handboll och finns en "Jonserydsanda", men det passar ju in på många ställen. Jag tror att de flesta kan känna igen sig på gågatan där det finns samma affärsutbud som överallt annars, och på hotellet, ett gammalt stadshotell som numera ingår i en hotellkedja. Revygänget är en blandad skara, några som har hållit på i många år och några nyare förmågor, men allihop är personligheter som man unnar det utrymme de får i berättelsen.

Kortromanen är placerad sist i samlingen, och därför kan den också innehålla ett antal blinkningar till de andra historierna, som alla är publicerade tidigare på annat håll vid jultid. Ett par av dem har jag läst eller hört innan, men det gjorde inte så mycket. Här är de infogade i en kronologisk ordning, inte efter när de skrevs eller publicerades, utan efter huvudpersonens ålder. Det börjar redan på sextiotalet när han firar jul med sin egen familj och en familj Lundstedt som har sina egenheter, och fortsätter genom ungdom och vuxenliv. Det är inte alltid uppenbart att det är Klas Östergren själv som är huvudperson, men det verkar i alla fall vara någon som ibland skriver och är ungefär lika gammal.

En bonus är att titelnovellen får mig att återknyta bekantskapen med monologen Den extra kraften med Ejnar Nettelbladt, som jag inte har hört på många år, inte kunde placera med hjälp av titeln men omedelbart kände igen när jag hörde den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar