fredag 18 april 2014

38. Ellis Peters: Mördande vinter


Den här delen av Ellis Peters' krönika om munken broder Cadfael i 1100-talets England handlar om en period då det pågående inbördeskriget också sprider oro i trakten av Shrewsbury, som härjas av stråtrövare. De bränner och skövlar torp och gårdar, och ett par föräldralösa ungdomar av hög börd, som färdas tillsammans med en nunna, försvinner innan de kommer fram till Cadfaels kloster. När Cadfael är ute och letar hittar han en ung kvinna död, infrusen i vattnet i en bäck. (Den engelska originaltiteln är The Virgin in the Ice, vilket jag tycker är bättre än översättningen, som skulle kunna gälla vilken vinterdeckare som helst.)

Det händer sig så att han med sin medicinväska får bege sig till ett filialkloster i Bromfield, och det mesta av berättelsen utspelar sig i delvis nya trakter för den som lärt sig hitta på kartskisserna över Shrewsbury med omnejd i tidigare delar:


När man bara fått klart för sig att norr ligger neråt på den här kartan blir den ett bra hjälpmedel att följa med på, för det är tidvis flera olika sällskap ute på vägarna på jakt efter varandra och/eller mat och husrum. Med tanke på stråtrövarna är det heller inte hela tiden en pusseldeckare i historisk miljö, utan lika mycket en spännande äventyrsroman. Så småningom löser sig förstås allt till det bästa, både vad gäller mordet och stråtrövarna. Det berättas också om nya delar av Cadfaels bakgrund som korsfarare, som både han och läsaren kan glädja sig åt.

Bästa ord denna gång är "fåvetting".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar