onsdag 4 augusti 2021

146. Sölve Dahlgren: Familjen Juvelerkvist - en julsaga



December är en bra månad att låta den här historien utspela sig. Familjen Juvelerkvist är i kulturbranschen genom att driva bokhandel, skriva böcker - såväl seriösa som kommersiella - och se till att de kommer ut. Då kan man få in både nobelfesten, Svenska Akademiens årshögtid och julhandeln, förutom några familjetillställningar.

Något om hur flippad den här kortromanen är förstår man av den inledande scenen, bestående i att familjens hundraåriga matriark har blivit krossad under en flygel i samband med flytten till ett äldreboende. Sedan fortsätter det i samma stil med en bokhandel som drivs enligt samma principer som när den startade, ett manus som inte har minsta chans att bli utgivet och en morfar som helst av allt vill få någon av de lediga stolarna i Akademien. Till de mest kapabla i familjen hör den yngsta generationen av de fyra(!) som förekommer. De är pigga och kavata när de försöker göra något vettigt av sin praktik på ett förlag eller sitt extraarbete i familjeföretaget.

Det här är förstås inte något som kommer att gå till historien som ett storverk - om inte annat är det lite för tidsbundet för det. Men det är underhållande och väl värt några timmars lyssning om man har minsta intresse för kultursfären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar