torsdag 16 juni 2022

45. Christoffer Holst: Solsken och parmesan


Det är väl ingen som tror att det här omslaget och den här titeln hör till en spionthriller eller skräckroman. Nej, man vet vad man får, en mysig men något förutsägbar feelgoodhistoria, och ibland är det precis vad man önskar sig. Jag har ännu inte (plantering!) läst väldigt mycket i genren, men uppfattar den här som både typisk och fullt godtagbar, om inte lite bättre, faktiskt.

En grupp personer ska åka till Italien på matlagningskurs, men hamnar i stället i Öregrund eftersom deras italienska pensionat har brunnit upp. Med viss tapperhet genomför arrangören det planerade programmet, trots avhopp och trots att det inte kan bli riktigt samma råvaror i Roslagen som i Toscana. Sådant är upplägget, och det hanteras förhållandevis väl.

Bland deltagarna finns förstås ett par som förväntas få ihop det. (Genren är ju så extremt mallad att det knappast är en spoiler att säga det.) Här är det före detta dansbandsstjärnan Rasmus och förskolekocken Hilda, varav egentligen bara den senare är där av aktivt intresse. Rasmus har följt med sin syster, och förutom dessa tre finns en yngre hunkig man och ett äldre par damer från HBTQ-kvoten. Alla har de något i bagaget, som sig bör.

Det går lätt att raljera över den här sortens litteratur, som synes. Men det är orättvist att göra det alltför vällustigt, för det är trivsam lyssning under tiden, även om det inte lämnar så djupa spår. Man har trevligt tillsammans med karaktärerna, man vill att det ska gå bra för dem, man skulle till och med kunna tänka sig att läsa en bok till om dem (fast det verkar inte finnas fler).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar