söndag 6 oktober 2024

95. Matthew Costello och Neil Richards: Thick as Thieves



Det handlar inte alltid om mord i de här kortdeckarna ‒ det finns väl gränser för hur många som kan dö i ett litet samhälle som Cherringham. Den här gången är det i stället ett förmodat fornfynd från den tid då romarna behärskade Britannien. Om det är äkta är det värt en hel del pengar, så mycket att det kan vara till stor glädje för vem som helst. Möjligen missar jag något, men det verkar som om värdet på något sätt ska fördelas på den åldriga lady som äger marken där det hittas, på hennes fattige arrendator och på de två odågor som medelst metalldetektor har hittat föremålet i fråga. Dessutom kopplas två konkurrerande experter in för värdering.

De båda parhästarna Sarah och Jack är inte officiellt engagerade i fallet, för oavsett vem av alla misstänkta som är skyldig till att fyndet försvinner från ett kassaskåp så är de överens om att någon utredning inte behövs. Det avskräcker inte dem, och naturligtvis tar de reda på hur det hänger ihop. På vägen får Jack spela dollarmiljonären Osgood Fielding från Texas, vilket borde få de bildade att bli misstänksamma. Men så bildad är det tydligen ingen som är, utan vi läsare (lyssnare) får chansen att känna oss smartare än de medverkande.

Det blir en trevlig omväxling med den här sortens historia, som dessutom kan förmedla lite riktig historia. Utredningen är knappast av pusseldeckarklass, utan mer beroende av tålamod i spaning, men jag tycker fortfarande att det här är underhållande lyssning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar