söndag 15 september 2013

80. Kerstin Bergman och Sara Kärrholm: Kriminallitteratur


I höst läser jag en distanskurs om kriminallitteratur, och en av kursböckerna är denna. Det är dels en kronologisk översikt över genren, uppdelad på internationell (i praktiken mycket brittisk och amerikansk) och svensk deckarhistoria, dels ett antal kapitel om olika typer av verk inom genren, till exempel pusseldeckaren och polisromanen. Jag tycker att framställningen är lättillgänglig, så boken bör vara användbar utanför akademiska sammanhang för den som vill ha en översikt över genren och dess utveckling. Inte minst kan den användas som en fyllig samling lästips, både den löpande texten och genom att varje kapitel avslutas med tio förslag på typiska verk. Kanske är det här och var aningen för många exempel och aningen för lite översikt och jämförelser. En av författarna har också en olycklig överanvändning av ordet "väldigt", men det kanske bara är jag som tycker det är väldigt talspråkligt.

2 kommentarer:

  1. Den här lånade jag efter att ha haft en föreläsning av Kärrholm nyligen (när vi läste om deckare)! Inte hunnit läsa, men hoppas på att kunna använda den till min uppsats om deckare längre fram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som du ser ingen tegelsten och bara en introduktion, men fyller sin funktion väl, tycker jag. Gott om tips på vidare läsning också, om man vill fördjupa sig i något.

      Radera