söndag 28 december 2014

123. Emma Rowley: Behind the Scenes at Downton Abbey


Coffee table-böcker har hos mig en tendens att bli liggande, kanske bläddrade, men sällan verkligen lästa. Därför är jag lite nöjd med att faktiskt ha läst denna companion till tv-serien Downton Abbey från början till slut, och dessutom inte bläddrat förbi bilderna utan att verkligen se dem.

För att ha nöje av boken behöver man förstås ha sett en del av tv-serien. Då är det ofta riktigt intressant att få reda på sådant som vad som köps på online-auktion och vad som nytillverkas för serien. En del annat som förstås är självklart om man tänker på det har i alla fall inte jag tänkt på. Flera av skådespelarna som spelar tjänstefolk är till exempel nästan aldrig på Highclere Castle, som är verklighetens Downton Abbey, eftersom alla scener downstairs spelas in i studio i Ealing utanför London. Kokerskor och liknande ska förstås helst inte synas upstairs.

Roligaste trivia tyckte jag var att man tydligen inte kan spela in dansscener med musik, för musiken förstör inspelningen av annat ljud, till exempel om folk har simultanförmåga nog att dansa och samtala på en gång. Det betyder att skådespelarna måste dansa i takt utan musik till hjälp (och sedan läggs alltså musiken på i efterhand).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar