torsdag 2 mars 2017

22. Gunnar Ericsson: Men vad hände i Svitjod?


Nya partiledare i denna årskrönika (slutet av 1970 och större delen av 1971) är Gösta Svartblå (det vill säga Gösta Bohman) i Bromsarena (det vill säga Moderata samlingspartiet) och Thorbjörn Slitstarke (det vill säga Thorbjörn Fälldin) i Mittmannaflocken (det vill säga Centerpartiet). Det betyder att alla de fyra stora partierna har bytt partiledare i denna eller föregående bok. De två avgående syns överst till höger på EWK:s omslagsbild, Gunnar Hedlund på väg ut i skogen, som det stående skämtet har varit i flera tidigare krönikor, och Yngve Holmberg med krycka, väl symboliserande att han avsattes i omröstning på partistämma.

Gunnar Hedlunds avgång ger osökt tillfälle att studera hur EWK:s tecknarstil har utvecklats mellan första boken för femton år sedan och denna:Något lite av förändringen står kanske Hedlunds egen åldersskillnad för, men inte allt. Och så har han någonstans på vägen bytt vikinganamn från Milde till Sluge.

En annan som inte blev omvald var överhövdingen i De Mångvilliges unghird (det vill säga ordföranden i Folkpartiets ungdomsförbund) Per Trotsvänstre (det vill säga Per Gahrton). Med en rösts övervikt valde man i stället "en ung kämpe vid namn Lars", och när man kollar och upptäcker att det var Lars Leijonborg känns det faktiskt som om krönikorna närmar sig nutid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar