söndag 16 februari 2020

25. Mats Källblad: Hundra år i samma klass


Den här volymen har en tillkomsthistoria som inte är alldeles lätt att reda ut. Den rymmer fyra delar, varav den första är nypublicerad här, och handlar om författarens mormor och hennes bakgrund i en statarfamilj, vilket definierade en stor del av hennes liv. Hon födde sedan elva barn, inte så vanligt ens på fyrtio- och femtiotalen, och det är en gripande historia om hur hon försöker försörja sin familj utan något vidare stöd av maken.

De tre följande delarna är tidigare publicerade separat och handlar om Mats' egen uppväxt i Osby på åttio- och nittiotalen, även om hans alter ego här heter Isak. Han spelar i band och tecknar, men vill göra något annat av sitt liv än att arbeta på fabrik för att försörja sig. En viktig person är också Molly, som inte heller har en bakgrund i "den kulturella medelklassen" - tvärtom, måste man säga.

Eftersom delarna är tillkomna under lång tid spretar stilen en del, naturligt nog. Men helheten är definitivt något mer än delarna, och är absolut läsvärd fortfarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar