torsdag 3 september 2020

152. Peter Englund: Söndagsvägen



Bättre än så här blir det knappast i true crime-genren. Men fattas bara annat när det är en akademiledamot och professor (dessutom i narratologi) som skriver något som annars mest journalister brukar ägna sig åt.

Mordet i fråga är ett klassiskt "sommarmord", som har många suggestiva ingredienser. Det är en ung kvinna som hittas död i sitt föräldrahem, i sin föräldrars säng, hon har blivit drogad och det finns diverse mystiska spår. Spåren hade förresten inte skämts för sig i en deckare, inte heller den utredning som sedan följer. Det är G W Larsson som leder den, en legendarisk kriminalpolis, som enligt vissa källor ska vara förebild till Sjöwall/Wahlöös Martin Beck. Han hittar sin gärningsman, men det blir faktiskt inte mindre spännande då, när det blir rättegång och saker och ting om honom avslöjas.

När det är en historiker med litterära ambitioner som skriver ska man inte förvåna sig över att det blir en bredare skildring än den här sortens böcker brukar vara. Det handlar en hel del om det svenska samhället 1965, en intressant brytningstid. Man får reda på vad som gick på radio, TV och bio, och Englund verkar ha läst hela årets dagstidningar.

Det är en gedigen research, men så vore det väl för honom extra försmädligt att bli beslagen med något fel. Parat med hans svårmatchade skrivförmåga blir det alltså en bok som inte ska missas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar