torsdag 23 juni 2022

49. Sofia Ymén: Ett oväntat arv


Hästböcker för vuxna har den här serien beskrivits som, och det är ingen dålig karaktäristik. Jag tror dessutom att det finns en marknad just för det, eftersom hästtjejerna - eller hästbokstjejerna, om man så vill - har vuxit upp och vill läsa om vuxna människor. Men hästintresset kan de ha kvar, även om de inte får tid med ridning mellan hämtning på förskolan och lämning på återvinningsstationen.

Förutom hästtemat finns det här också en historia i två tidsplan, eftersom det förekommer en gammal mormor som var ung en gång, även om det verkar otroligt nu. Hennes bakgrund hör till det mer intressanta, men får inte tillräckligt utrymme för min smak. Annars är det barnbarnet Madeleine som står i fokus, något år efter att hennes föräldrar har dött i en bilolycka och hon försöker sköta hästgården i deras anda. Nu blir det lite spoiler här, men det visar sig att hon och hennes bror inte alls äger den, eftersom inte deras föräldrar har gjort det. För mig framstår det som helt otänkbart att hon på ett år inte har upptäckt det, även om hon inte visste hur det förhöll sig när föräldrarna levde.

Det är möjligen inte feelgood i mittfåran, eftersom det inte är särskilt humoristiskt, inte handlar om någon som flyttar och inte heller egentligen är särskilt mysigt. Snarare får man klart för sig att det är hårt arbete att driva en hästgård, även om man har anställda till en del uppgifter. Jag blir inte det minsta sugen på det, faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar