onsdag 18 oktober 2023

95. Torbjörn Nilsson och Patrik Svensson: Gotiska. Grammatik, text och ordförklaringar



Det har tagit sin tid att komma igenom den här läroboken i gotiska, men nu är det gjort. Den har sådär tjugofem år på nacken, men när den kom var det den första läroboken i gotiska på svenska sedan 1850. Bara det är ju något att utdela beröm för.

Den innehåller en textdel som består av de tre första kapitlen i Markusevangeliet, där man i transkription får följa med Johannes döparen i öknen och Jesus när han botar en lam och samlar ihop sina lärjungar, bland annat. Till det finns en kommentarsdel, som gör att man inte måste slå upp varje ord i en separat ordbok - fast ibland måste man ändå söka saker på annat håll - och en grammatikdel som täcker det grundläggande, men också i viss utsträckning utgår från vad som är relevant för just de här kapitlen. Ska jag vara kritisk mot något är det att grammatikdelen är lite snål med böjningsmönster ibland - man får själv bläddra mellan avdelningar och dra slutsatser utifrån ett paradigm om böjningen av något annat.

Det här ska inte skymma att det är en pedagogiskt upplagd introduktion för oss få som vill skaffa oss grundkunskaper i detta sedan länge utdöda språk. Numera finns det nätresurser av olika slag, men de utgår från engelska eller tyska, och det går inte att komma ifrån att det har sina fördelar att kunna komma åt ett främmande språk direkt från sitt modersmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar