fredag 6 oktober 2023

92. Veronica Sjöstrand: Den svarta dolken


Den numera så vanliga genren återvändardeckare brukar innebära att en kvinnlig huvudperson, inte helt ung men heller inte lastgammal, återvänder till sin lantliga uppväxtmiljö och konfronteras med sitt förflutna. Här varieras temat så att huvudpersonen återvänder till Stockholm (från Edinburgh), men konfrontationen med det förflutna saknas för den skull inte här. Stella Rodin är uppvuxen i den familj som drivit Rodins auktionshus i generationer, och att hon nu kallas hem beror på att hennes pappa, nuvarande VD:n, har hamnat i koma. Hon inser att hon inte kan säga nej, men i hennes planer ingår verkligen inte att stanna kvar länge och inta någon permanent roll i verksamheten.

Sedan löper handlingen på med i huvudsak följande inslag:
a) nazistiska dolkar som använts i rasistiska mord spåras till auktionshuset,
b) en tavla, eventuellt målad av Churchill, ska säljas,
c) tavlans ägare, en skotsk lord, ska hållas lagom intresserad,
d) en auktion ska sättas ihop från i stort sett ingenting på i stort sett ingen tid alls.

Man måste konstatera att Stella har den så ofta efterlysta talangen att "hålla många bollar i luften", när hon reser fram och tillbaka mellan Stockholm och Skottland (och Amsterdam, i nazistdolkärende), samarbetar med polisen angående punkt a, samarbetar med åtminstone delar av personalen angående punkt d samt sköter sitt gamla jobb i Edinburgh, relaterat till punkt b. Däremellan byter hon klänning, från det ena vintageexemplaret till det andra, tydligt beskrivna till färg, längd, material och detaljer. Det blir efter ett tag närmast komiskt.

Själv är jag mest intresserad av de delar som berör verksamheten på auktionshuset, men de visar sig efter ett tag bli mindre viktiga i handlingen än de från början verkade. Och jag vet inte hur realistiskt det är att man för att få ihop en auktion plockar ihop auktionshusets egna inventarier till något mellankrigstidstema. Nåväl, tempo och entusiasm i berättandet är det inget fel på. Om det räcker för att jag ska fortsätta lyssna på kommande delar i serien - det finns just nu två till - har jag inte bestämt mig för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar