tisdag 2 maj 2017

46. Cecilia Torudd: Familjeliv


Det här är stor nostalgi för min generation, som läste Kamratposten på 80-talet. Där fanns, som jag minns det, två sidor serier i varje nummer, ofta någon lång och tråkig följetong om Johan Vilde, men någon gång om året dök den här upp, ofta i ganska korta historier som räckte två eller tre nummer, högst, och som nu ryms på fyra eller sex sidor. De var roliga redan då, men har inte tappat humorn för att man själv har blivit äldre och kan relatera även till de vuxna i familjen.

Här finns avsnitt med undertitlarna "på morgonen", "i varuhuset", "efter skolan" (som jag tror var den första jag läste i KP då) och "när farmor hälsar på". Det är inte problemfritt, utan tar upp ganska seriösa ämnen ibland, men det är ändå skönt att familjen på ett grundläggande plan är fungerande och består av medlemmar som gillar varandra. Inte ens Lotta och Johan, de två äldsta barnen, som ofta retas med varandra, är ovänner på riktigt när avsnitten slutar.

Cecilia Torudd gjorde lite senare stor succé med Ensamma mamman, som har en del beröringspunkter med Familjeliv på så sätt att det handlar om en helt vardaglig miljö med vanliga människor. Den är i strippformatet med några rutor per dag, men det här ger förstås andra möjligheter att berätta en historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar