lördag 29 juni 2019

136. Maria Lang: Intrigernas hus


Varför det skulle dröja två decennier av årliga deckare innan Maria Lang förlade handlingen till Kungliga Operan är lika gåtfullt som vem mördaren i det intrigfyllda huset är. Och huset nyttjas verkligen till det yttersta - både själva operan och de restauranger som finns inom dess väggar. Dessutom pågår hela tiden den vanliga verksamheten med repetitioner och föreställningar, och det blir som bäst när de intrigerna får ta utrymme parallellt med den mordutredning som Christer Wijk försöker bedriva medan hans hustru sjunger Tosca och Turandot på scenen. Kopplingarna är fler än man skulle kunna tro. Annars lider intrigen - som alltför ofta hos Lang, utom under det första decenniet - av att för många relationer och viktiga händelser i det förflutna presenteras för läsaren alltför sent.

Personförteckningen har vällt ut över två sidor:


och bakom uppräkningen på högersidan döljer sig mängder av verkliga personer i sina verkliga roller. Christer förhör både Tore Wretman och Werner Vögeli, som förresten nyss har introducerat nyheten grönpeppar på Operakällarens meny. Rätten spelar viss roll, kan man säga utan att avslöja för mycket. Inne på Operan verkar de flesta namnkunniga ha belönats med sin halvsida text, både chefen Göran Gentele och Elisabeth Söderström (dock som publik just här) och en hel del andra. Jag har inte hållit räkningen, men det är flera dussin personer, som dock inte fyller större funktion för mordgåtan. Om man gillar det eller inte är nog mest en smaksak.

En av de verkliga personer som faktiskt fyller en funktion genom att han är på plats samtidigt som grönpepparsåsen är en doktor Bringel. Har man läst biografin om Maria Lang som kom för några år sedan vet man att han hette Birger i förnamn, och att han och hans fru - också läkare - var goda vänner till Dagmar Lange, och också hjälpte henne med en del medicinska fakta i författandet.

Först ganska sent i boken framgår det när det äger rum, utöver att det börjar i mars. Då har jag redan nystat i de få ledtrådar som finns, som handlar om att det pågår ett ishockey-VM samtidigt, och tack vare att det nämns vem som möts i en TV-sänd match går det att konstatera att det är mars 1969.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar