söndag 21 maj 2023

39. The Life of Meriasek. A Medieval Cornish Miracle Play


Kursläsande för nöjes skull kan ibland göra oväntade avtryck här. (Det kan också innebära att man läser artiklar och delar av böcker, så att det blir mindre avtryck här.). Så är det med detta alster.

Det är en medeltida pjäs i genren mysteriespel, som nära ansluter till passionsspel, som kanske är mer bekant. Den här handlingen avses spelas två dagar i rad på en stor friluftsscen, och i manuset finns också anvisningar för hur olika delar av scenen ska inhysa olika miljöer. Det är nämligen snabba ryck när handlingen förflyttar sig mellan Bretagne, Cornwall och Rom.

Huvudperson är helgonet Meriasek, som man får följa från pojkåren, när han gärna vill utbilda sig - mycket hellre det än att gifta sig med det goda parti hans föräldrar har tittat ut åt honom. Sedan blir han motvilligt biskop, utför diverse under (merendels att bota sjuka) och dör. 

Det låter inte som om det skulle kunna bli underhållande, men det är det faktiskt. Ett ganska stort persongalleri gör det möjligt att också inrymma några comic reliefs och replikskiften som rimligen bör ha riktat in sig på att dra ner skratt från publiken. Det hindrar inte att syftet är högst seriöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar