onsdag 19 juli 2023

63. Mats Söderlund: Skriva poesi. Om diktandets hantverk


Min erfarenhet av skrivarhandböcker är att de allra flesta rymmer något matnyttigt, men att allt inte är matnyttigt för alla. Vad man själv kan ha nytta och glädje av måste man försöka komma fram till själv, och man ska inte döma ut en bok för att den till en början inte verkar givande. (En komplikation när jag ska ta ställning till den här är dessutom att jag har läst kapitlen i en annan ordning än författaren har ordnat dem, eftersom det är så planeringen är på den kurs där det här är kurslitteratur.)

Det här är alltså en handbok i att skriva poesi, lyrik, dikter eller vad man vill kalla det för. Den termdiskussionen är inte huvudsaken här eller i boken. Det är överhuvudtaget inte en bok som diskuterar termer så mycket som en del andra - vill man lära sig alla versmått får man hitta något annat. Snarare är det en bok som diskuterar några övergripande teman som kan vara nyttiga - rentav nödvändiga - att förhålla sig till om man skriver poesi, oavsett om man väljer fri eller bunden form. Det handlar om sådant som bilder, rytmer och teman, allt behandlat av författaren utifrån hans erfarenhet som poet och lärare på skrivkurser.

Om man tycker att man får något matnyttigt med sig beror alltså mycket på om man delar författarens syn på de frågorna, eller i varje fall är öppen för att ta till sig åtminstone delar av den. Han är alltså å ena sidan otvetydigt kompetent i sammanhanget, å andra sidan inte så tvärsäker om hans erfarenhet skulle kunna göra honom. Det ställer krav på läsaren att just förhålla sig självständigt, men är man beredd på det är det här en bok att rekommendera och återvända till.

lördag 15 juli 2023

62. Klas Östergren: Minkafarmarn


Sydsvenskans sommarnovell kommer den här gången som ett specialavsnitt i deras podd, "som finns där poddar finns", som det brukar heta. Författare är den beprövade Klas Östergren - som också läser själv - och som sig bör utspelar det sig någonstans i Skåne, oklart exakt var. Lokalfärgen är ändå omisskännlig med polska hantlangare på enklare byggnadsarbeten och så en minkfarm bortom ära och redlighet. Det ska till en skicklig författare för att det ska bli smygande kusligt fast allting utspelar sig dagtid under den varma delen av året, och egentligen ingenting kusligt händer. Snarare är det väl att huvudpersonen, och därmed vi, drar vissa slutsatser om vad som kan ha hänt, och det är verkligen något man kan rysa åt.

tisdag 11 juli 2023

61. Lotta Olsson: Skuggor och speglingar


Eftersom den här samlingen sonetter åtminstone i någon mån ska behandlas i en inlämningsuppgift på en kurs vill jag inte prata sönder den här. Men det handlar om Demeter och Persefone från de grekiska gudasagorna, och de för själva ordet omväxlande. Lotta Olsson behärskar sonettformen intill perfektion, men för mig blir det här paradoxalt nog lite för perfekt för att vara riktigt tilltalande.

onsdag 5 juli 2023

60. Staffan Nyström: Introduktion till dialektologin


Det här kompendiet är just vad det utger sig för att vara. Det betyder också att man får grunderna, inklusive ett antal traditionella kartor över olika språkliga företeelsers utbredning, men inte så mycket annat. Vill man ha det får man alltså gå vidare, men utifrån sitt syfte tycker jag det här är en kapabel introduktion.

söndag 2 juli 2023

59. Johan Daisne: Inertia


Någon enstaka gång minns jag hur jag har hittat fram till en viss bok. Den här hade en bokcirkelkompis läst och bloggat om tidigare i år, men jag har lyssnat på ljudboksversionen, utomordentligt inläst av Lars Winclair.

Det handlar från början om en alldeles vardaglig situation, en man på ett tåg. Han är på hemväg efter att ha undervisat i en annan stad, som han gör en gång i veckan. Han kan sin resrutt och använder tiden för att somna till en stund. När han vaknar sover alla andra i vagnen, och hans klocka har stannat. Någonstans här är det inte längre vardagligt. Huvudpersonen själv låter sig inte oroas utan hittar i en annan del av tåget en äldre man att tala med, låna eld av och så småningom slå följe med, när de går av. Då har de också fått med sig en yngre man, och de tre vandrar över öppna fält, ett bra tag till synes utan att komma någonstans.

Behållningen här är samtalen mellan de tre, som berör inte minst tillvarons tröghet - inertia, som det heter i naturvetenskapen. Den gör sig påmind i olika former för de tre, både före det som skildras här och under tiden. Så småningom får också det hela en förklaring och upplösning, och den är jag mindre förtjust i. Ännu mer än själva handlingen är den alltför uppenbar i vad den vill säga, och som så ofta är det slutet man minns omedelbart efteråt. Jag tror jag kommer att tycka bättre om den här boken när jag tänker tillbaka på den om ett tag.