tisdag 26 mars 2024

32. Matthew Costello och Neil Richards: Murder on Thames


Författarparet Matthew Costello och Neil Richards har vi i den här bloggen tidigare mött som upphovsmän till serien Mydworth Mysteries. Redan innan de satte igång med den hade de hunnit ganska långt in i den här, betitlad Cherringham och numera uppe i fyrtiofem(!) kortromaner. Det är alltså en del som påminner om Mydworth här ‒ formatet på omkring tre timmar, miljön som är den engelska landsbygden och genren som är mysdeckaren. Men den här serien utspelar sig i nutid, åtminstone så mycket nutid att den här som kom 2018 också kan beskriva händelser då eller kort dessförinnan. Och de båda problemlösarna här är visserligen en britt och en amerikan, men inte ett äkta par, utan en man och en kvinna som relativt slumpmässigt får anledning att samarbeta om ett misstänkt mord.

Det är Sarah, ganska nyskild och återflyttad till Cherringham, där hon är uppvuxen, och Jack, före detta New York-polis, som jag gissar att vi i kommande delar ska få reda på mer om. Han bor för tillfället på en båt, förtöjd i Themsen, som flyter genom (det fiktiva) Cherringham, men allt om hur han har hamnat berättas inte. De kommer i kontakt med varandra genom att Sarahs före detta bästa väninna från ungdomsåren hittas död i vattnet, och när hon börjar gräva i vad som kan ha hänt är förstås en ensamboende man i närheten högintressant. Men de kommer fort bra överens, och det alltför ofta förekommande smågrälandet mellan två omaka huvudpersoner lyser i stort sett med sin frånvaro här.

Cherringham är ett ställe som mycket väl kunde ha legat i Midsomer, för man känner igen sig när Sarah är tjänstgörande förälder vid sonens cricketmatch eller när Jack förgäves försöker smälta in på puben. Det hjälper förstås att det Neil Dudgeon som läser, han som spelar kommissarie Barnaby i de senare delarna av TV-serien. Jag lovar inte att jag håller ut i alla fyrtiofyra återstående historier (och det är ju bara dagsnoteringen), men ett tag till blir det nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar