fredag 17 oktober 2025

128. Christoffer Holst: Månsken och mozzarella


Det har gått några år både i fiktionen och verkligheten sedan den här bokens föregångare Solsken och parmesan. Då var det planerat för matlagningskurs i Italien, men den fick flyttas till Öregrund. Nu är det återigen planerat för matlagningskurs i Italien, och ursäkta spoilern, men den här gången kommer sällskapet iväg. Det är en manlig huvudperson – bror till den förra bokens manlige huvudpersonen, för övrigt – och en kvinnlig dito, orelaterad till tidigare medverkande. Deras kontakt består inledningsvis i att han städslas som spökskrivare av hennes memoarer. När chansen kommer att förlägga en del av intervju- och skrivpassen till Piemonte är de inte sena att haka på.

Hon som ska "skriva" sina memoarer är en numera medelålders före detta popstjärna, kanske en hybrid av endera av Lili&Sussie samt Kikki Danielsson, om det går att tänka sig. Hon bor i alla fall i Hälsingland och har en synnerligen tynande karriär, delvis på grund av sjukdom, delvis på grund av publikens ointresse för någon som inte släppt nytt material på alltför länge. Han som ska sitta vid tangentbordet har en liknande profil på karriären, som peakade tidigt med en kritikerrosad bok, men har därefter inte kunnat upprepa succén. Nu är han hänvisad till att översätta romantasy och spökskriva popstjärneminnen för att kunna betala räkningarna, om vilka han är ensam efter en skilsmässa.

Jag tänker ofta i samband med Christoffer Holst att det han skriver borde vara alldeles för förutsägbart för att fungera. Ändå är det något som gör att jag trivs med att lyssna, intresserar mig för karaktärerna och fortsätter till slutet. Kanske är det så enkelt att han är kompetent på att producera förströelse som inte utger sig för att vara mer än så, men å andra sidan uppfyller den nischens krav med god marginal. Här finns den obligatoriska excentriska bikaraktären, denna gång i form av popstjärnans granne, som får sina egna problem att tampas med. Här finns också humor som inte slår över i fars, utan stannar på en lagom nivå med lätt distanserade reflektioner över vad som händer och inte händer. Och här finns mat och dryck, inte bara på matlagningskursen och marknaden i Alba (varom Wikipedia kan berätta att "[o]rten är känd för sin produktion av vin, persikor, Nutella och tryffel") utan också i Hälsingland.

För oss som inte orkar med August- och Nobelpristagare varje vecka är det tillfredsställande att det finns den här sortens litteratur och att den kan hålla en viss nivå vad gäller språk och intrig. Inte en enda gång under den här lyssningen fastnar jag på något konstigt ordval eller uttal, och vad gäller intrigen har man som främsta krav att den ska hålla ihop, vilket den gör utan anmärkning. Det är gott nog en vecka i oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar