lördag 2 augusti 2014

82. Staffan Skott: Romanovs


Det här visade sig vara en riktigt intressant bok om tsarsläkten Romanov och dess medlemmar, varav jag inte kände till särskilt många alls. Anekdoterna flödar, och för den som är lite kalenderbitare vad gäller kunglig (och kejserlig) genealogi är det något av en högtidsstund, men man får sitta med släktträdet utvikt för att kunna följa med:


Det är en ganska kort upptakt om släktens historia fram till Nikolaj I, från vilken hela den stora dynasti som fanns 1917 härstammade. Sedan handlar det om vad som hände fram till, i samband med och efter revolutionen, men ganska lite om den siste tsaren, hans familj och deras sorgliga slut 1918. Det fanns 1917 inte mindre än 65 medlemmar av den kejserliga familjen, eftersom det föddes stora barnaskaror i flera generationer. Och fantasin vad gäller förnamn var inte stor; till exempel hette Nikolaj II:s far och fyra farbröder likadant som deras far och hans bröder.

Författaren har också träffat och intervjuat en del levande Romanovs, till exempel en brylling till tsarbarnen, som lekt med dem och även därefter haft ett spännande liv. Nu är boken 25 år gammal, så det har ju hänt lite sedan den kom ut. Några av de intervjuade har avlidit, och till exempel historien om Anastasia är inte längre föremål för diskussion. Med tanke på det förstnämnda är det ändå tur att boken kom så tidigt som den gjorde.

2 kommentarer:

  1. I en ny upplaga av den finska översättningen har jag berättat om dagens Romanovs fram in i tjugoförsta århundradet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Allra bäst vore ju om det gick att entusiasmera förlaget för en ny svensk utgåva, tycker jag.

      Radera