söndag 3 augusti 2014

83. P. D. James: Ett opassande jobb för en kvinna


Då och då har P D James skrivit deckare utan sin vanlige detektiv Adam Dalgliesh. Nu passade det av olika skäl bra att tillfälligt hoppa ur den sviten och i stället läsa den här första av två böcker med Cordelia Gray som huvudperson. Cordelia har på kort tid avancerat från maskinskrivningsflicka till sekreterare till kompanjon i en detektivbyrå i London. Grundaren och chefen, Bernie Pryde, får vi inte lära känna särskilt väl, eftersom han redan efter några sidor hittas död. Han har begått självmord efter att ha fått en cancerdiagnos, och Cordelia står inför det oväntade, men inte alldeles oangenäma, att ta hand om detektivbyrån enligt instruktioner i Bernies testamente. (Bernie har ett förflutet som polis, och det framgår att han arbetat tillsammans med Dalgliesh, så de finns i alla fall i samma litterära universum.)

Cordelias första uppdrag visar sig också handla om ett självmord. En framstående vetenskapsman vill att hon tar reda på varför hans son till synes utan förvarning hängde sig i den lilla stuga som han flyttat in i för några veckor sedan. Sonen visar sig ha hoppat av sina studier i Cambridge och stugan är mer eller mindre en tjänstebostad, eftersom den ligger på ägorna till det gods där han har fått anställning som trädgårdsmästare. Cordelia kontaktar hans arbetsgivare (och får bo i stugan medan hon arbetar med fallet), några studiekamrater och den polis som utredde dödsfallet och får misstankar att det kan ligga något annat än självmord bakom den unge mannens död.

Historien är kanske lite för otrolig för att vara riktigt acceptabel, men om man går med på premisserna att det finns privatdetektiver som arbetar med ärenden av den här sorten är det i och för sig inget fel på hur undersökningen och lösningen presenteras. Den som gillar engelska miljöer får sitt lystmäte, både med den idylliska stugan och dess mörka förflutna och med Cambridge och dess colleges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar