onsdag 30 september 2015

90. Barbara Constantine: Tom, lille Tom


Månadens bokcirkelbok på temat "Europa (runt)" är fransk, men inte så väldigt fransk vad gäller innehållet, tycker jag. Det förekommer ett äldre par som inte är du med varandra, men annars känns det som om det kunde äga rum var som helst i det tempererade Europa i relativ nutid.

Tom är elva år och bor med sin mamma i en husvagn. De har det inte så lätt med någonting, hon har inget fast jobb men träffar gärna vänner (och män), och Tom är ganska mycket lämnad åt sig själv. Han börjar stjäla grönsaker från trädgårdar i området och hittar en kväll en gammal kvinna som fallit omkull i sitt kålland och inte kan resa sig själv. Så småningom blir de mer bekanta.

Det är en ganska enkel berättelse, mycket lättläst och utan stora åthävor, men trevlig ändå. Eventuellt tycker jag den känns lite menlös, för det händer inte så mycket och de medverkande är vanliga människor. Men i sin genre tycker jag ändå att den fungerar.

Originaltiteln "Tom, petit Tom, tout petit homme, Tom" bygger på att "petit Tom" ("lille Tom") och "petit homme" ("lille man") uttalas likadant, och det har översättaren kanske gett upp inför. I övrigt tycker jag att översättningen är bra, den fångar vardagligt berättande och dialog så att man nästan aldrig känner att det är en översättning, och det är inte så vanligt.

Cirkeln hade också synpunkten som jag kan hålla med om, att det känns som om vissa trådar slarvas bort och borde ha gjorts mer av. Men det kommer kanske uppföljare om till exempel paret som inte är du med varandra, som faktiskt kändes som värda en egen liten bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar