lördag 17 oktober 2015

96. Emily Brightwell: Mrs. Jeffries and the Silent Knight


Den här lilla juldeckaren fick jag överta efter en bokcirkelkompis, och det visade sig vara en riktigt rolig bekantskap. Den handlar om hur den snåle och otrevlige baroneten George Braxton hittas mördad veckan före jul i sin egen trädgårdsdamm (se bilden) och hur kommissarie Witherspoon får uppdraget att hitta hans mördare. Ingen i hushållet Braxton försöker låtsas att de sörjer sir George, varken hans tre ogifta medelålders döttrar, den inneboende släktingen med osunt stort orkidéintresse, den tillresta släktingen som ingen av döttrarna vill ha där, den småskumme fästmannen till en av döttrarna eller det talrika tjänstefolket. De jobbar däremot hårt för att dölja sina olika motiv att se hustyrannen död, för naturligtvis har alla ett sådant.

Det hade kunnat bli en ganska standardmässig historia i Agatha Christies efterföljd, om det inte vore för mrs Jeffries. Hon är husföreståndarinna hos kommissarie Witherspoon och den som i själva verket - tillsammans med sina anställda - sköter utredningen. Witherspoon själv är en välmenande men lite tafatt man, som nog egentligen är för snäll för att vara polis och lätt får huvudvärk när något vittne inte är samarbetsvilligt. Mrs Jeffries däremot är handlingskraftig, och eftersom kommissarien varje kväll berättar för henne hur utredningen avancerat under dagen kan hon nästa dag skicka ut sina trupper för kompletterande undersökningar. En stilig footman kan vid ett "oplanerat" möte hos specerihandlaren få ur den braxtonska kökspigan saker som hon aldrig skulle berätta för polisen, och så berättar han för mrs Jeffries vid eftermiddagsteet och så berättar hon för kommissarien, på ett så försåtligt sätt att han tror att det är han själv som kommer på allting. Scenerna med de båda tillsammans är ibland komik i den högre skolan, när hon ska "put a flea in his ear".

Emily Brightwell är en pseudonym, och författaren är amerikanska. Den här boken är nummer 20 i serien, som i skrivande stund omfattar 33 böcker (och fler är på väg). Jag är inte säker på att konceptet håller hela vägen för så många, men jag kan absolut tänka mig att läsa några till om de kommer i min väg. Hon är vad jag kan hitta obefintligt representerad på svenska bibliotek, så det får bli nätshopping i så fall.

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack igen, det är alltid roligt att hitta något oväntat bra. Nu är bara frågan hur de ska komma i min väg utan att jag måste ruinera mig på Amazon.

   Radera
  2. Ska jag hålla utkik efter dem åt dig på antikvariat/loppis?

   Radera
  3. Ja, om du vill ha besväret får du förstås gärna det. Jag ska sortera ut något hemma som du kan få med tillbaka till byteshyllan förresten.

   Radera
 2. Tänkte bara om jag springer på någon. Det händer ju ibland att jag rotar igenom någon hylla på Antikvariat och second hand ;)
  Ingen fara med bokbytarhyllan. Jag ställer dit fler än jag tar.

  SvaraRadera