lördag 16 januari 2016

8. Gunnar Ericsson: Stora tvetalans år


På omslaget till denna andra del i sviten med politiskt satiriska krönikor i vikingamiljö av riksdagsmannen Gunnar Ericsson poserar utrikesminister Östen Undén ("Östen Jämläge") i fören(?) på ett vikingaskepp. Innanför omslaget är det ungefär som föregående år, möjligen mer dagsaktuellt, om den föregående boken på ett allmännare sätt handlade om hur riksdagen ("tinget") arbetar. Det berättas därför till exempel om valet ("allstriden") 1956:


där Bertil Ohlin (FP) och Jarl Hjalmarson (H) siktar mot Gunnar Hedlund (BF) och Tage Erlander (S),

Det handlar inte heller riktigt bara om politik, utan också om en del andra samhällsföreteelser, såsom det nya med skönhetstävlingar och segrarinnan i en sådan:


Anita Ekberg, som väl är den av två medverkande i boken som levt ända till förra året. Den andra lever än och är den gästande drottning Elizabeth av Storbritannien ("Bett Skönöga"), som dock inte spelar huvudrollen i sitt kapitel. Det gör i stället statsrådet Ulla Lindström ("Ulla Läpalätt") och hennes vägran att niga i sammanhanget, men vad som inte framgår av bilden är att hon bugade på samma sätt som de manliga statsråden. (Det var inte heller så att drottningen neg för statsrådet.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar