onsdag 20 januari 2016

9. Hans Fallada: Hur skall det gå med Pinnebergs?


Månadens bokcirkelbok på temat "Europa (runt)" var denna tyska mellankrigstidsklassiker, som dessutom kommit i en nyöversättning 2014, där "med" i titeln är utbytt mot "för". Den versionen läste de övriga i cirkeln, men jag hade redan denna i hyllan, från den tid när bokklubbarna gav ut böcker i snygga klotryggsband:


Det handlar om ett par år i ett nygift pars liv, när de flyttar från en småstad till Berlin och de får byta jobb och bostad när det är ont om bådadera, samtidigt som de också får barn. Det är inte en traditionell berättelse med början, mitt och slut, utan mer ett utsnitt ur något pågående, där man får gå bredvid och titta på ett tag. Utan att skriva läsaren på näsan ger det också en intressant bild av Tyskland vid den här tiden, efter 20-talets inflation och precis när nazismen börjar göra sig gällande på allvar. Dessutom är den här och var ganska rolig mitt i det ganska eländiga.

Vi var överlag positiva i cirkeln och pratade en del om hur huvudpersonerna är skildrade så att man får sympati för dem, trots att de inte alltid gör som man själv tycker hade varit bäst. En del av det verkar nog värre nu än när boken kom (det här med att lämna spädbarn ensamma hemma flera timmar känns ju inte så modernt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar