torsdag 17 mars 2016

29. Jane Austen: Northanger Abbey


Northanger Abbey är nog inte Jane Austens mest kända bok, men ett väldigt trevligt val av Kulturkollo för nätbokcirkel, tycker jag. Jag hade skam till sägandes inte läst något alls av Austen tidigare och är glatt överraskad över att den här var både rolig och lite spännande, även om man måste erkänna att det syns ganska tidigt hur det kan tänkas sluta. Men det är ju inte alltid det slutar som man tror, i alla fall inte på det sättet man tror, och ett tag ser det riktigt illa ut.

Det finns så mycket att läsa på andra håll om den här klassikern, så jag nöjer mig med att reflektera över att det var trevligt att läsa på engelska och lära sig i alla fall ett nytt ord. Lite obekvämt var det, för jag har lyckats skaffa Austens samlade romaner i ett band, en riktig tegelsten (vilket för en gångs skull inte är en överdrift) på drygt 1400 ganska stora sidor (i vanlig utgåva är den här på sådär 350 sidor, här ryms den på 150 av de 1400):


Men det betyder ju också att man kan fortsätta med vilken som helst av hennes andra när andan faller på.

6 kommentarer:

 1. Den nämndes på kulturkollo, men tål att upprepas, när du tagit dig igenom fler Austen så tror jag du skulle gilla The Jane Austen Bookclub både som bok och film. Inte riktigt så mycket chicklit som den låter, och meta-roligt också för att du läser ur Austens samlade verk. Har du sett 'Emma' filmatiseringarna förresten? Annars verkar ju den som bok gå hem bra hos manliga läsare. Pappa är/var t ex väldigt förtjust i Mr Woodhouse som karatär (Emmas pappa).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Jag har tittat runt och är ganska säker på att jag inte har sett någon annan filmatisering än tv-serien Pride and Prejudice från 90-talet. Så det finns ju mycket kvar även i den genren. Nu tänkte jag börja med Northanger-filmen som praktiskt nog ligger på Youtube.

   Radera
  2. Jag började kolla på den men blev lite förvirrad då jag just sett Henry Tilney skådisen som skurk i en Agatha Christer. Det kändes lite fel. Jag måste försöka få tag på 1980-tals versionen med Robert Hardy som en superskurkaktig General Tilney, som jag minns den var den lysande.. men å andra sidan är det nog 25 år sedan jag såg den....

   Radera
  3. Ser på IMDB att han var med i ett Marple-avsnitt, men det var nog efter att jag övergav den serien (=när de började marplifiera även böcker som hon inte var med i). Han bör vara helt OK för mig, med andra ord. :)

   Radera
 2. sett två filmer nyss, båda bra och följer boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas få tid i helgen för filmen från 2007. Alltid intressant att se vad de tar med och inte. Jag tänkte vid läsningen att det är ganska lite repliker men mycket referat av samtal, så rimligen måste de få säga en del som inte ordagrant står i boken.

   Radera