lördag 19 mars 2016

30. Sven Sörmark: Ett mord i solen


Den här vällästa Zebra-deckaren letade sig in i min hylla via en loppmarknad för några år sedan, men har inte blivit läst förrän nu. Nu passade den genom sitt omfång (ungefär 100 sidor) bra för att komma ikapp i årets tema.

Sven Sörmark var kanske mest känd som deckarrecensent, och satt som sådan i Svenska Deckarakademin när den grundades. Men han skrev också en del egna böcker i genren, bland annat Sherlock Holmes-pastischer.

Lite otippat visade det här sig vara en liten pärla i genren psykologisk thriller. Som sig bör förstår vi redan från början att det har hänt något, när den anonyme berättaren inleder med
Det är egendomligt att tänka på att jag inte ens kommer ihåg ansiktet på den man som skulle i grunden förändra och förstöra mitt liv.
Sedan är det en ganska imponerande lek med vad vi vet och vad vi gissar oss till. I kriminallitteraturen är det ju vanligt att det börjar med ett mord och slutar med en lösning, men här stämmer inte det, och inte mycket annat av vad man har vant sig vid heller.

Boken blev TV-film 1986 under titeln Den nervöse mannen (viss spoilervarning vad gäller länken) med Stefan Ekman, Claire Wikholm och Anna Godenius i huvudroller. Jag har inget minne av att ha sett den, men tycker den vore värd sin plats i SVT:s Öppet arkiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar