lördag 16 mars 2019

61. Peo Bengtsson: Min bästa väns fru

Min bästa väns fru - Peo Bengtsson

Något tips fick mig att lyssna på den här relationsromanen, trots att jag inte ofta väljer den genren. Men det kanske är onödig skepsis, för det visade sig vara en ganska spännande historia som man verkligen vill höra slutet på.

Berättaren Svante, hans fru Cecilia och deras två små döttrar åker och hälsar på Svantes bäste vän sedan många år, Henning, och hans fru Karen i deras hyrda sommarstuga på Österlen, kallad hipstertorpet. Det gör de varje sommar och programmet är lagt - Kiviks marknad, badutflykter, löprundor och grillkvällar. Men redan första kvällen frågar Henning och Karen om inte Svante skulle kunna tänka sig att hjälpa dem med ett problem, nämligen att bli spermadonator så att de kan få barn. Frågan - och svaret - påverkar alla relationerna kors och tvärs i kvartetten, både inom och mellan de båda paren. Och så kan de förstås inte prata om detta så barnen hör.

Det är mycket som är bra med den här berättelsen, inte minst den österlenska sommarmiljön med rapsfält, en folkilsken grannbonde och överfulla stränder. Men allra roligast är nästan inslagen från Svantes jobb som frågespaltsredaktör under signaturen "Trubbeldoktorn". Själv odlar han bilden av att han egentligen är författare, och det är inte den enda livslögnen som förekommer på hipstertorpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar