söndag 10 november 2019

298. Ola Julén: Orissa


Ola Julén gav ut denna enda diktsamling under sitt liv. Nu har den blivit aktuell genom en nyutgåva, som ackompanjeras av en samling till, bestående av ett efterlämnat manus.

"Inte många har gått till litteraturhistorien med så få ord", inleds det nyskrivna förordet, och det kan man skriva under på. Det är en mening på varje sida, någon gång två, men aldrig mer än två rader, och det är bara text på högersidorna. Förmodligen ska man läsa det här långsammare och mer eftertänksamt än jag har gjort nu, och då är det möjligt att det blir bättre än jag inser. Recensenterna verkar tycka att det är självutlämnande och hjärtskärande, och om man tar det på orden är det så. Men det är korta, enkla meningar, som språkligt inte alls sticker ut åt något håll. Är det originellt är det just för att det är så enastående ooriginellt i formen. Jag får nog öva en del till på att läsa poesi.

Orissa är ett äldre namn på den indiska delstat som numera heter Odisha. Ett par gånger nämns Indien, men annars jag har svårt att se var anknytningen finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar