lördag 9 november 2019

294. Elly Griffiths: De öde fälten

De öde fälten - Elly Griffiths

Det engelska lantgodset med en aristokratisk familj är närmast stapelvara i populärkulturen. Så mycket mer imponerande är det att Elly Griffiths lyckas variera temat så bra, och det här är ju inte hennes första användning av det. I denna hennes sjunde bok heter familjen Blackstock, driver numera grisfarm, men överväger att använda det stora huset till B&B.

Rättsarkeologen Ruth Galloway får rycka in när det hittas ett lik på en bit mark som Blackstocks har sålt av. Det är en flygare från andra världskriget, men han borde inte ha varit ombord på det flygplan han hittas i, och han borde inte ha dött så som han gjorde. Och underligheterna slutar inte där. Det är rätt rörigt ganska långt in i historien, men jag tror faktiskt att det går ihop på slutet. Som vanligt är det också någon form av oväder, den här gången en översvämning, som gör att någon inte kan ta sig till det ställe där vederbörande borde vara.

Man läser inte Griffiths bara för deckargåtan. Lika mycket nöje har man av att följa Ruth och kommissarie Nelson, som hon har en dotter med, och deras kolleger och vänner. Varje gång är det någon ny som står lite mer i fokus, och det är den här gången den ständigt ätande inspektör Clough. Men både för Ruth och Nelson händer saker utanför arbetet, som gör att man undrar hur det ska för dem. Till stor del är det de delarna som gör att jag fortsätter lyssna på de här ljudböckerna, och sedan är det kriminalfallet i varje bok som skapar intresset på kortare sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar