torsdag 6 oktober 2022

79. Lina Arvidsson: Aldrig ensam



Det här är en liten nätt novellsamling - bara tre noveller på sammanlagt runt hundra sidor sammanlagt. De är alltså inte av den superkorta sorten som går under benämningar som mikroprosa och flash fiction; snarare är de väl normallånga eftersom sidorna är rätt små. Minimaliteten gäller alltså helheten, och i viss mån innehållet, varom mera nedan, s d h.

Den första novellen, "En annan dag", handlar om en kvinna som blir misshandlad av sin man. Den utspelar sig helt i deras hem, och man förstår att det till stor del är där hon tillbringar sin tid. Det är både skickligt beskrivet och obehagligt att läsa. Men bra ändå, förstås.

Den sista, "Släpp ut mig", är nästan ännu mer klaustrofobisk, och inte bara på grund av titeln. Det mesta utspelar sig i ett badrum med en spegel som har vissa egenskaper som inte är helt förväntade. Eller om allt detta utspelar sig i huvudpersonens huvud - i så fall en ännu mindre spelplats för historien, som består i huvudsak av tankar.

Och i mitten finns en historia, "Befruktan" (fantastisk titel förresten!), som till synes omfattar en större miljö, även på så sätt att det medverkar ett antal olika personer. Huvudperson är ändå otvetydigt en kvinna i barnalstrande ålder, kanske något över den ålder när omgivningen förväntar sig att det ska bli tillökning. I efterordet beskriver författaren temat som "gravidambivalens", och det är mycket välfunnet, så det lånar jag.

Ibland hittar man de bästa läsupplevelserna där man minst kunde ana det. Författaren har visserligen gett ut en hel del tidigare, men gått under min radar, och förlaget är av den mindre, rentav minimalistiska, sorten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar