torsdag 27 oktober 2022

83. Jan Mårtenson: Nobelpristagaren och döden


Den här trilogin deckare om UD-tjänstemannen Jonas Berg föregick författarens långserie om antikhandlaren Johan Kristian Homan, men varför han valde att byta huvudperson är jag inte helt klar över. Jonas Berg är en mer kapabel problemlösare än Homan, tycker jag, och de miljöer han kan få komma i kontakt med genom sitt yrke borde vara väl så användbara som de homanska.

I den här delen är åtminstone inledningen ett sammanhang som Homan också hade kunnat förekomma i, nämligen ett bergslagskt pensionat, där det firas jul med såväl julbord som -otta. Där finns ett persongalleri som kunde vara hämtat från vilken gammal deckare som helst. Själv tänker jag på H.-K. Rönbloms Död bland de döda, där det på samma sätt vandrar omkring ett antal existenser som inte verkar ha annat liv än att bo på pensionat vecka ut och vecka in. Värdinnan heter Vinterny Skarph, vilket har fått mig att göra en mindre utredning med resultat att det för närvarande finns två autentiska damer med förnamnet Vinterny, av allt att döma mor och dotter. De ska inte vidare hängas ut här, för de har också andra förnamn.

Bland gästerna finns en färsk nobelpristagare från det fiktiva Butenien, men med småländskt påbrå. Signalerna om att det är han som ska dö är så ymniga att det knappast är någon spoiler att säga att han redan på juldagens förmiddag lämnar Bergslagen i en likbil. Sedan ägnar Jonas sig ett tag åt sitt yrke genom att besöka New York, och det är så praktiskt ordnat att där också finns en brorsdotter till nobelpristagaren, på mårtensonskt vis förstås ung och vacker, men något hjälplös. Därifrån blir det mer äventyrsroman än deckare, och det är inte riktigt bra. Lite för ofta kommer jag på mig själv med att vänta på att det ska hända något, fast Jonas och den unga damen flänger hit och dit i världen. När det sedan händer något är det lite för ofta av typen deus ex machina. Kanske är därmed lika bra att Jonas förpassas ur litteraturen. Ett inslag som återkommer i böckerna om Homan är cigarrerna - ingen verkar röka cigarett - och de noggrant angivna märkena på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar