fredag 21 oktober 2022

82. Ivar Ahlstedt: 12 ½-klubben slår till



Den nya tiden gör sitt intåg i Eriksvik, hemstad för Sigge Flod och hans deckarklubb, genom att en stormarknad ska öppna strax utanför. Den heter Esmo, uttytt "Eriksviks Stor Marknad Olsson", men rikigt varför den skånske direktören Jöns Olsson har valt Eriksvik för sin etablering framgår aldrig. Det verkar vara ett superbygge, som har såväl mat som kläder som möbler, och räknar med att sälja för en miljon kronor första helgen.

Då kan man tycka att Olsson skulle kunna ha bättre säkerhet än att en trettonåring och hans deckarklubb står för bevakningen tillsammans med en anställd nattvakt, låt vara att också deckarpudeln Knatten förväntas göra en insats. Nu blir det inte så, för någon tvingar i honom vitlök så han tappar luktsinnet och inte kan spåra som han brukar.

Esmo är placerat med tanke på bilburna kunder, ett tidstecken så gott som något:



Men alldeles i närheten finns sjön Ören med ön Munken, som var aktuell redan i förra boken, och återanvänds här på precis samma sätt, nämligen som tjuvgömma:



Vrider man kartan ett kvarts varv så man får kusten i nord-sydlig riktning framgår det hur lik Eriksviks belägenhet är Västerviks. Gamlestad ska då vara Gamleby. I närheten finns också i fiktionen Timmerby och Oskarshäll, och man behöver kanske inte vara så bevandrad i nordöstsmåländsk geografi för att gissa vad de namnen döljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar