torsdag 22 december 2022

131. Eva Bexell: Flickan i gullregnsträdet


Eva Bexell är mest känd för Prostens barnbarn och dess uppföljare. Den här har sina beröringspunkter med de böckerna - jag hittade fram till den genom att undersöka om Margaretha Krook hade läst in något mer än böckerna om morfar prosten. Det här var det enda jag hittade hos min ljudbokstjänst, men hon var ju flitig ändå utan att sitta i studion.*

Även den här historien utspelar sig i Borgholm på Öland, och dessutom i en prästfamilj. Men det är en generation tidigare, för det framgår att kungen - som kommer till Solliden - är Gustaf V. Huvudperson är Hedvig, sex år, som är dotter till prästen. Hennes föräldrar spelar en ganska undanskymd roll, utan det är snarare hennes eget nätverk av vuxna som figurerar. Hon är nämligen den där sortens barn som går runt och gör sig bekant med även vuxna som hennes föräldrar inte nödvändigtvis känner så väl. Förutom att det är på förrförre kungens tid märks det att tiden har gått på så sätt att man knappast skulle släppa ut en sexåring på egen hand på det sättet idag. Så småningom åker hon rentav tåg själv, även om det verkar vara en ganska kort bit.

Den humor som jag annars har förknippat med Eva Bexells böcker är inte så framträdande här, inte heller de formuleringar som snarare vänder sig till vuxna lyssnare eller (hög)läsare. Här är det barnets perspektiv som är konsekvent genomfört, och det är i och för sig väl hanterat. Men det blir aningen begränsande, och jag kan förstå att det inte kom fler böcker just om Hedvig.

* Det har förresten nyss kommit ett avsnitt i P1:s serie Kulturlivet - där en kulturellt verksam person berättar om någon annan kulturellt verksam som har inspirerat - om Margaretha Krook, utvald som huvudperson av Pia Johansson. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar