söndag 13 oktober 2024

97. Alex Ahndoril: Jag blundar och ber



Privatdetektiven Julia Stark, som vi träffade för första gången i förra boken, har nu konsulterats av en Dramaten-skådespelerska som hävdar att hon stalkas av sin (före detta) pojkvän. Saken är bara den att pojkvännen är, eller i varje fall antas vara, död sedan några år. Första steget i en sådan utredning borde vara att ta reda på hur det verkligen förhåller sig med det, men Julia väljer en annan väg genom att anta att stalkandet är verkligt, och att frågan om vem det är får redas ut så småningom.

Skådespelerskan är för tillfället engagerad i repetitionerna av Macbeth, vilket kan vara viktigare än det verkar. När pojkvännen dog − om han nu gjorde det − spelades nämligen samma pjäs med samma regissör och samma ensemble. (Det här gör förresten att det finns anledning att citera den del av pjäsen som givit upphov till både Maria Langs En skugga blott och Ingmar Bergmans Larmar och gör sig till.) Dramatens passersystem och det  faktum att stalkern verkar ha bedrivit sin verksamhet både där och hemma hos sitt offer gör att ensemblen blir den avgränsade grupp misstänkta som pusseldeckaren närmast kräver.

Föregående bok gav inte all bakgrundsinformation om Julia själv, men här fylls bilden i, så att vi förstår både varför hon går med käpp, har ärr i ansiktet och ogillar fysisk kontakt. Gissningsvis ska den delen göra oss sympatiska till hennes annars något kantiga personlighet, men jag blir aldrig särskilt intresserad. Likaså kan jag inte förmå mig att engageras i den tunna tråd som handlar om hennes kärleksliv, oavsett om det gäller hennes ex Sidney eller någon annan.

Det är tydligt att författarna gillar den gammaldags pusseldeckaren och försöker plantera om den i nutid, den nutid där kriminaltekniken egentligen borde göra sådana intriger omöjliga. Försöket lyckas sämre här än i föregående bok, om det nu beror på miljön eller personuppsättningen eller bådadera. Försöken att ge Julia en bakgrundshistoria är också för fristående från det som händer i berättelsens nutid för att fungera. Jag fattar inte något definitivt beslut idag, men när fortsättningen kommer är det inte säkert att jag följer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar