söndag 30 december 2018

319. Agatha Christie: Spider's Web

Spider's Web - Agatha Christie

Det här är den tredje Christie-pjäsen som Charles Osborne har omarbetat till roman, efter Black Coffee och The Unexpected Guest. Den har mest gemensamt med den senare, som också är från 1950-talet och utan någon av Christies vanliga detektiver. Men den är betydligt lättare i tonen och skulle kunna kallas för en svart komedi. När de högst respektabla medverkande får ett oväntat lik på halsen påminner det mer om Hitchcock - inte minst Ugglor i mossen, som The Trouble with Harry av någon anledning heter på svenska - än om vad Christie annars brukar bjuda på. Vem som har tagit livet av liket blir om inte bisak så i varje fall inte den enda huvudsaken.

Det är förstås ett engelskt lantgods som bildar bakgrund till trassligheterna, och där finns både butler och trädgårdsmästare. Den senare är för ovanlighetens skull kvinna, ett rejält fruntimmer, som nog är pjäsens comic relief, när den spelas på scen. Bland sysslorna utöver att ta livet av folk förekommer både bridge och golf. Och så finns det en hemlig passage mellan biblioteket och salongen, där man kan gömma både levande och döda.

Som deckargåta är det här inte Christies mest inspirerade. Men som teaterpjäs tror jag den kan fungera bra, för den är både rapp och rolig, och det är underligt att den är så bortglömd. Inte ens någon av de tre filmade versionerna (en för bio, två för TV) verkar vara ihågkommen i någon större utsträckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar