tisdag 20 oktober 2020

167. René Goscinny och Albert Uderzo: Asterix & Obelix födelsedag. Den Gyllene Boken



Med detta jubileumsalbum - femtio år sedan Asterix först såg dagens ljus - markeras också slutet på en epok. Det är det sista albumet som tecknaren Albert Uderzo står bakom, och här ingår också delar som René Goscinny, avliden redan 1977, har skrivit manus till. De är återanvända inslag som tidigare publicerats i Pilote, den franska serietidning där Asterix-äventyren länge gick som följetonger. Historien är därmed inte så lite spretig och faktiskt ganska svag.

En del av historien leker med fiktionen att den utspelar sig femtio år efter den vanliga tid då vi är vana att besöka den galliska byn. Men det är svårt att inte tolka de åldrande Asterix och Obelix symboliskt i förhållande till Uderzo själv:



Jag har ofta imponerats av översättaren Ingrid Emond, även om jag sällan har harangerat henne här. De här rutorna får man säga är en utmaning för vem som helst, men hon har ändå lyckats göra något av inledningen i en fransk ABC-bok, där det gissningsvis har stått "âne" (åsna) och "biche" (hind):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar