tisdag 7 december 2021

229. Britt G. Hallqvist: Festen i Hulabo


Bokcirkeln rör sig i de mest överraskande banor, även om den här boken utan minsta ansträngning passar in i vårt nuvarande tema fest och jubileum m m. I genren barnböcker på vers är den nog en liten klassiker, även om det var olika hur starka våra tidigare relationer till den var.

Intrigen kan kort sammanfattas som att bonden Jöns bjuder in ett antal djur till fest. Det blir förstås lätt surrealistiskt, men också roligt, även för en vuxen läsare. Förutom vanliga bondgårdsdjur kommer en guldfisk (i ett glas, som bärs dit av en flicka), en fluga som egentligen inte är bjuden och en mask som har kommit fel. Men mest minns man hönsen som ständigt frågar efter tårta, även efter att den serverats. De påminner om de där som man hoppades inte skulle komma men som ändå dök upp och förstörde för alla andra.

Som man kan tänka sig med en barnbok på vers gör den sig nog allra bäst som högläsning, och det är verkligen verser som fungerar på det sättet. Den har också blivit teater, vilket man kan se ett smakprov på här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar