torsdag 24 februari 2022

23. Hanna Hellquist: Karlstad Zoologiska


Hanna Hellquist var jag obekant med tills hon dök upp i På spåret, där hon i skrivande stund har kvalificerat sig för final. Men det säger mer om mig än om henne, för hon är flitig medverkande i många mediesammanhang, och så har hon skrivit den här boken. Den kom redan 2009 första gången, men är nu färsk som ljudbok i hennes egen inläsning.

Här skriver hon om sin uppväxt, enkannerligen sin pappa och hans ovanligt omfattande djurhållning. De har allt utom vanliga bondgårdsdjur - det är hundar och katter, ormar och sköldpaddor, undulater och parakiter, akvarier och terrarier och en del vilda djur som man nog inte får hålla som privatperson. Men hennes pappa har överhuvudtaget en fri inställning till det här med regler och lagar, oavsett om det handlar om sådant som staten har bestämt eller om det är andra regler som handlar om det förväntade i mänskligt umgänge. Hade han varit en romankaraktär hade man sagt att han var alldeles för överdriven för att vara trovärdig.

Det är korta kapitel och blir ibland lite för episodiskt och splittrat, men det kan finnas en medveten tanke med det. Plötsligt är det nittiotal och det smugglas sköldpaddor från Greklandschartern, sedan är det något annat. Ungefär så verkar det ha varit med pappan också, att han har gått ut och in i Hannas liv lite som det har passat honom. Det är ingen tvekan om att deras relation har varit sammansatt i alldeles ovanligt hög grad även för att handla om en förälder och ett barn, som ju alltid rymmer ett mått av dynamik.

Mitt i all autofiktion som jag är skäligen ointresserad av är detta en liten biografipärla. Hon berättar om en tillvaro som inte påminner om någon annan, och som verkligen inte bara är idyll. Synen på djuren är inte bara att de är familjemedlemmar som är till för sällskap, utan det är en strid ström av djur ut och in i olika sammanhang, inte bara för att pappan en tid driver zoohandel. Om man ska önska något vore det en varningstext: "Observera att djur kommer att dö i denna bok."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar